Lensin Kullanım Süresi Geçerse Ne Olur?
Astigmat, hipermetrop, miyop gibi hastalıklara sahip kişilerin bazıları gözlük kullanırken bazıları da kontakt lensleri tercih ediyor. Bu iki ürünü de kullanmak istemeyenlerse lazer ameliyatı oluyor. Özellikle yaz aylarında gözlüğün terlemesi ya da buğulanması insanları rahatsız ediyor. Gençlerde de gözlük yerine kontakt lens kullanımı daha fazla. Ancak ilk defa lens kullanacak olan kişilerin mutlaka göz doktoruna muayene olmaları ve lens kullanım süresi gibi konulara dikkat etmeleri gerekiyor.
Kontakt lens kullanan kişilerin lenslerini takarken veya çıkarırken ellerini yıkamaları sağlık açısından büyük önem arz ediyor. Ayrıca lensler uyunabilir özellikte olsa dahi gece yatmadan önce çıkartılması tavsiye ediliyor. Yüzerken de lens takılması önerilmiyor. Bu nedenle denize veya havuza girmeden önce lensler çıkartılmalı ya da koruyucu yüzücü gözlüğü takılmalıdır.
Süresi Dolan Lensler Kullanılır mı?
Lens kullanan kişilerin aklına en çok lens kullanım süresi geçerse ne olur sorusu takılıyor. Kontakt lens kullananların düştüğü en önemli iki hata olan süresi dolan lensi kullanmak ve lens kabındaki solüsyonu her gece yenilememek son derece sakıncalıdır. Lensi taktıkça yüzeyi kirleniyor. Süresi dolmasına rağmen kullanılan lensler, gözde alerjik problemlerin baş göstermesine neden olur. Üstelik kirli lenslerle de görüş kalitesi epey azalır. Herkes lens kullanabilir fakat göz kuruluğu, göz alerjisi gibi sorunları olan hastaların lensleri suni gözyaşı ya da antialerjik damlalarla birlikte kullanılması tavsiye ediliyor.
İnsanlar 11 yaşından sonra kontakt lens kullanmaya başlayabilir. Fakat doktor muayenesi olmadan kendi kafasına göre kimse lens kullanmaya başlamamalıdır. Lens kullanan kişilerin her ihtimale karşı yanlarında bir gözlük bulundurması da fena olmaz. Lens kullanımı esnasında gözde kızarma, çapaklanma, batma gibi problemler yaşanırsa, lensin hemen çıkartılıp gözlüğe geçilmesi gerekir. Lensler yanlış kullanıldığı takdirde gözde geçici veya kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Göz alerjisi gibi sorunlar göz damlasıyla giderilebilirken, korneanın mikrop kapması kalıcı görüş bozukluğuna neden olabilir.
Lensin kullanım süresinin bittiğini nasıl anlarız gibi sorulara cevap olarak, her lensin kullanım süresi satın almadan önce size söylenir. Bu kullanım süresini eğer lensinize çok iyi bakar, tüm hijyen kurallarına uyarsanız birkaç gün aşabilirsiniz. Mesela akşam yatmadan önce mutlaka lens kabına taze solüsyon koyun ve lensinizi bu solüsyona bırakın. Eğer solüsyonu her gece yenilemezseniz, lensler iyi temizlenmez. Bu da gözde alerjiye ve mikrobik problemlere sebep olur. Buna ek olarak, tam anlamıyla temizlenmemiş lenslerde görüş az da olsa bulanık olur. Lens takanların makyaj yapmasında bir mani olmasa da makyajınızı lensi taktıktan sonra yapmalı ve lensi çıkardıktan sonra temizlemelisiniz.
Göz Kuruluğu Neden Olur?
Kontakt lens kullananlar göz kuruluğu şikayetinde bulunabilirler. Oldukça normal olan bu durumun en büyük etkenlerinden biri hava kirliliğidir. Hava kirliliği, lenslerin kullanım ömrü için de iyi değildir. Güneşli havalarda lens kullanan kişilerin ultraviyole filtreli güneş gözlüğü takmaları tavsiye edilir. Günümüzde silikon – hidrojel maddelerinden imal edilen ve oksijen geçirgenliği yüksek olan lensler bulunuyor. Bu lensleri kullanmanız, gözünüzün hava almasını sağlayacaktır. Çünkü kontakt lensi yerleştirdiğimiz bölüm oksijeni havadan alıyor. Lensin oksijen geçirgenliği ne kadar yüksek olursa kornea da o kadar iyi beslenir. Böylece korneanın endotel hücreleri de sağlıklı kalmış olur.
Düzenli Lens Kullanımı
Lens kullanan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken husus hijyendir. Lenslerinizi takmadan ya da çıkartmadan önce eller mutlaka yıkanmalı, lensin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Lenslerin veya ellerin temiz olmaması, gözde mikrobik faaliyetlere yol açabilir. Lenslerin kullanım süresini kesinlikle aşmamalısınız. Günlük lensler veya kullanım süreleri belirtilen lenslerin kullanım talimatları oldukça açıktır ve bu talimatlara uyulmalıdır. Günlük lenslerle uyumamalısınız. Lensi kullanmadığınız zamanlarda lens solüsyonunun içinde bekletmelisiniz. Böylece lensin temiz kalmasını ve dezenfekte olmasını sağlarsınız. Gözünüzden çıkardığınız lensi yeniden takmadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir. Yumuşak lensler, solüsyon içinde bekletilmezse kururlar. Ayrıca, lensleri açıkta bırakmanız durumunda da kuruyacaktır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir. Zaten, lenslerin kullanım süreleri önceden belirtilir. Siz de buna göre lensinizi kullanabilirsiniz. Ayrıca, lensin çizik veya yırtık olması durumunda lensi takmamalısınız.
Lenslerin sıcaklık, losyon, şampuan, sabun ve diğer kimyasal maddelerden uzak tutun. Dezenfekte etmek için özel lens solüsyonunu kullanın. Lenslerle duşa girmek, lensin sabun veya şampuanla temas etmesine neden olabileceği için lensle duşa girilmemelidir. Ayrıca lensle denize girmeniz de önerilmez. Lens gözünüzü rahatsız ediyorsa gözünüzü ovuşturmamalısınız. Aksi takdirde bölgeyi tahriş edebilirsiniz. Ayrıca gözünüze, doktorunuzun önerdiği solüsyon veya damla dışında herhangi bir madde damlatmamalısınız.