Kontakt Lensler ve UV Işınları
Günümüzde herkes sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalmanın cilde olan zararlı etkilerinden haberdar. fakat aynı zararlı UV ışınlarına sürekli maruz kalmak cilde etkisinin yanı sıra, UV ile ilişkili göz rahatsızlıkları riskini de arttırmaktadır. Bu, Temmuz ayında teniz yada plaj voleybolu oynarken veya Ocak ayında kayak ya da snowboard yaparken olabilir.
UV ışınları gözlere zarar verebilir
Güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmanın göz kapaklarına, korneaya, ve göz merceğine zarar verebileceği klinik olarak kanıtlanmıştır. UV ışınlarına akut maruz kalma tıpkı ciltte güneş yanıklarına sebep olduğu gibi, gözün ön yüzeyinde de hasara sebep olabilir.
Kısa dönemde UV radyasyonu kornea enflamasyonuna (fotokerartit) sebep olabilir. Özellikle UV ışınlarının rüzgar ve karla beraber geldiği zamanlarda, gözler daha hassas olmaktadır. Bu da ağrı, kızarıklık, yabancı cisim hissi (gözde kum olma hissi), ışığa aşırı hassaslık, normalin üzerinde yaşlanma gibi etkilere sebep olabilir.
UV radyasyonunun seviyeleri gün içinde değişiklik gösterir: genel olarak güneş ne kadar yüksekte ise, UV radyasyonu o kadar fazladır denebilir. Fakat bu durum gözün UV radyasyonuna maruz kalması için doğru değildir.
Yakın zamanlı bir araştırma, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında gözün UV radyasyonuna maruz kalmasının tam öğle vaktinde değil, sabah ve akşamüstü saatlerinde daha yoğun olduğunu göstermiştir. Biz genellikle güneşten en parlak ve tepede olduğu zamanlarda korunmaya alışkınız, fakat ciltten farklı olarak, gözler günün öğleden önceki ve öğleden sonraki vakitlerinde güneş ışınlarına daha doğrudan maruz kalmaktadır. Bunun sebebi sabah ve akşam saatlerinde güneş ufukta daha düşük bir seviyede olmasına bağlı olarak, güneşe doğrudan bakmamızdır.
UV’den korunma özellikle çocuklar ve gençler için çok önemlidir, çünkü yetişkinlere göre daha geniş gözbebeklerine ve daha teniz göz merceklerine sahiptirler. Ayrıca açık havada, güneş,n altında daha çok zaman geçirirler ve güneş gözlüğü takma oranları yetişkinlere göre daha düşüktür.
Neden UV blokajlı kontakt lensler?
Tüm gözü ve göz çevresini kaplayan güneş gözlükleri giyilmediği takdirde kaldırımlardan, çimlerden, kardan, kumdan ya da sudan yansıyan UV ışınları güneş gözlüklerinin camlarının etrafından yansıyarak sızar. Odaklanmış çevresel ışınlar korneaya önden giren UV ışınlarından daha zararlıdır. UV blokajlı kontakt lenslerin çevresel UV radyasyonunu emmede/saptırmada etkili oldukları kanıtlanmıştır. Fakat unutulmamalıdır ki UV blokajlı kontektl lensler, UV korumalı güneş gözlüklerinin yerine geçmezler. Her zaman yüksek kaliteli UV koruması olan güneş gözlükleriyle beraber kullanılmalıdırlar.